Golvvärme under matta skapar en varm och skön yta att gå på i vardagsrum.

Uppvärmda golv, eller golvvärme, är en underbar lyx när den kalla årstiden anländer. De skänker inte bara värme till dina fötter, men bidrar också till en jämn temperatur i rummet. Men hur påverkar de egentligen dina mattor? 


Låt oss på SE Mattor guida dig genom vad du bör veta när det gäller kombinationen av uppvärmda golv och mattor. Fortsätt läsa för att förstå hur golvvärme påverkar mattor.

 

Påverkar golvvärme verkligen mina mattor?

Ja och nej. Kvaliteten på din matta, typen av golvvärme och hur du använder den spelar alla en roll. Generellt kan värmen från golvet påverka mattans livslängd, men det beror på flera faktorer.

 

Golvvärme under svart matta i vardagsrum med mörk inredning i elegant stil. En varm och bekväm atmosfär.Golvvärme under svart matta i vardagsrum med mörk inredning i elegant stil. En varm och bekväm atmosfär.

Faktorer att överväga

  • Material: Vissa mattmaterial, som ull och syntet, kan påverkas av ständig värme. Det kan leda till att fibrerna blir skörare över tid.
  • Färgförändring: Värme kan i vissa fall bleka färgen på mattor, särskilt om de är utsatta för direkt solljus samtidigt.
  • Värmeinställning: Högre värmeinställningar kan påverka mattan snabbare. Det är alltid bäst att följa rekommendationerna för både golvvärmen och mattan.

 

Tips för att använda mattor med golvvärme

  • Använd en mattskyddare: Det finns speciella underlägg som inte bara skyddar mattan utan också ser till att värmen sprids jämnt.
  • Undvik att ha mattan på samma plats för länge: Byt plats på mattan då och då för att fördela slitage och värmeexponering.
  • Välj mattor avsedda för golvvärme: På SE Mattor har vi ett urval av mattor som är särskilt anpassade för uppvärmda golv.

 

Mönstrad vit matta och krämfärgad soffa i vardagsrum med uppvärmd golv från golvvärmare.Mönstrad vit matta och krämfärgad soffa i vardagsrum med uppvärmd golv från golvvärmare.

Matta på uppvärmda golv

Medan uppvärmda golv kan ha en effekt på dina mattor, innebär det inte att du inte kan njuta av både värme och skönhet i ditt hem. Genom att välja rätt matta och följa några enkla tips kan du förlänga livslängden på dina mattor samtidigt som du njuter av den komfort som golvvärme erbjuder. 


Har du fler frågor och funderingar? Kontakta oss eller besök oss på semattor.se där vi har expertis och ett brett sortiment för att hjälpa dig hitta rätt.