Storleksguide

Välkommen till semattor.se storleksguide för mattor! Här hittar du illustrationer och informativa texter som hjälper dig att välja vilken typ av matta som du ska köpa. Fortsätt läsa för att få inspiration, tips och råd som underlättar ditt köpbeslut.

Storleksguide för sovrumsmattor

Storleksguide för sovrumsmattor hittar du här på SE Mattor's egna infografik nedan. Vilken mattstorlek passar i sovrummet? Hur ska en sängmatta placeras under säng? Är det snyggt med en liten matta vid sängen?

Placera din matta på rätt sätt!

SOVRUM

Rätt storlek på din sovrumsmatta är väldigt viktigt då det är det första- och sista steget du tar på dagen. Nedan presenteras fyra olika sätt att placera en matta i sovrummet på:

 

Illustrationer visar en stor sovrumsmatta i storlek 240x340cm.Illustrationer visar en stor sovrumsmatta i storlek 240x340cm.

1. STOR MATTA UNDER SÄNG

Stor matta under säng som täcker större del av sovrummet är ett snyggt och lyxigt sätt att inreda sängkammaren på. Likt en heltäckningsmatta gör det sovrummet mysigt, harmoniskt och mjukt. Illustrationer visar en stor sovrumsmatta i storlek 240x340cm.

Illustrationer visar en sovrumsmatta i storlek 200x290cm.Illustrationer visar en sovrumsmatta i storlek 200x290cm.

2. STOR MATTA UNDER SÄNG

Matta under säng som täcker tre fjärdedelar (3/4) av ytan under sängen är ett fint och klassiskt sätt att inreda sovrummet på. Denna metod gör att inredningen blir enhetlig och vacker. Illustrationer visar en sovrumsmatta i storlek 200x290cm.

Illustrationer visar en sovrumsmatta i storlek 160x230cm.Illustrationer visar en sovrumsmatta i storlek 160x230cm.

3. LITEN MATTA UNDER 3/4 SÄNG 

Liten matta under säng som täcker tre fjärdedelar (3/4) av ytan under sängen är ett mysigt sätt att inreda mellanstora eller små sovrum på. Denna metod gör inredningen komplett i sovrum med mindre ytor. Illustrationer visar en sovrumsmatta i storlek 160x230cm.

Illustrationer visar en sovrumsmatta i storlek 80x150cm.Illustrationer visar en sovrumsmatta i storlek 80x150cm.

4. MATTA BREDVID SÄNG 

Matta bredvid säng som placeras precis där de första stegen tas vid sänguppgång är ett snyggt sätt att inreda sovrummet på. Det skapar en kreativ inredning som värmer fötterna som vanligt. Illustrationer visar en sovrumsmatta i storlek 80x150cm.

Storleksguide för vardagsrumsmattor

Storleksguide för vardagsrumsmattor hittar du här på SE Mattor's egna infografik nedan. Vilken mattstorlek passar i vardagsrum? Hur ska en stor matta placeras under soffan? Är det snyggt med matta vid soffan? Dessa frågor samt flera obesvarade frågetecken bör du få svar på genom vår infografik om vardagsrumsmatta.

Placera din matta på rätt sätt!

VARDAGSRUM

Rätt storlek på din vardagsrumsmatta är väldigt viktigt då det är samlingsplatsen för nära och kära. Nedan presenteras fyra olika sätt att placera en matta i vardagsrummet på:

Illustrationer visar en stor vardagsrumsmatta i storlek 300x400cm.Illustrationer visar en stor vardagsrumsmatta i storlek 300x400cm.

1. STOR MATTA UNDER SOFFGRUPP 

Stor matta under soffgrupp som täcker större del av vardagsrummet är ett modernt och lyxigt sätt att inreda vardagsrummet på. Likt en heltäckningsmatta gör det rummet mysigt, varmt och mjukt. Illustrationer visar en stor vardagsrumsmatta i storlek 300x400cm.

Illustrationer visar en vardagsrumsmatta i storlek 240x340cm.Illustrationer visar en vardagsrumsmatta i storlek 240x340cm.

2. MATTA UNDER SOFFGRUPP 

Matta under soffgrupp som täcker större del av ytan under soffgrupp är ett stilrent och klassiskt sätt att inreda vardagsrummet på. Denna metod gör inredningen mer enhetlig och ombonad. Illustrationer visar en vardagsrumsmatta i storlek 240x340cm.

Illustrationer visar en vardagsrumsmatta i storlek 200x290cm.Illustrationer visar en vardagsrumsmatta i storlek 200x290cm.

3. HALVA MATTAN UNDER SOFFGRUPP 

Matta under soffgrupp som täcker hälften av ytan under möblerna är ett mysigt sätt att inreda mellanstora eller små vardagsrum på. Denna metod gör inredning komplett i samlingsplatser med mindre yta. Illustrationer visar en vardagsrumsmatta i storlek 200x290cm.

Illustrationer visar en vardagsrumsmatta i storlek 160x230cm.Illustrationer visar en vardagsrumsmatta i storlek 160x230cm.

4. MATTA FRAMFÖR SOFFGRUPP 

Matta framför soffgrupp är ett stilrent sätt att inreda vardagsrum på. Denna metod skapar en minimalistisk känsla som även värmer fötter som vanligt. Illustrationer visar en vardagsrumsmatta i storlek 160x230cm.

Storleksguide för köksmattor

Storleksguide för köksmattor hittar du på SE Mattor's egna infografik nedan. Vilken mattstorlek passar i kök och matplats? Hur ska en rund matta placeras under matbord? Är det snyggt med matta vid matplats? Dessa frågor samt flera obesvarade frågetecken bör du få svar på genom vår infografik om köksmatta.

Placera din matta på rätt sätt!

KÖK & MATPLATS

Rätt storlek på din köksmatta är viktigt eftersom det är platsen där alla samlas för att äta och berätta om dagen som varit. Nedan presenteras tre olika sätt att placera en matta i köket på:

Illustrationer visar en stor köksmatta i storlek 240x340cm.Illustrationer visar en stor köksmatta i storlek 240x340cm.

1. STOR MATTA UNDER MATBORD

Stor matta under matbord som täcker en större del av matplatsen är ett modernt och lyxigt sätt att inreda kök eller matplats på. Denna inredningsstil gör rummet mysigare, bekvämare samt mjukare. Illustrationer visar en stor köksmatta i storlek 240x340cm.

Illustrationer visar en köksmatta i storlek 160x230cm.Illustrationer visar en köksmatta i storlek 160x230cm.

2. MATTA UNDER MATBORD;

Matta under matbord som täcker en lagom del under matgruppen är ett klassiskt sätt att inreda kök och matplats på. Ett mysigt och snyggt sätt att skapa en enhetlig matplats som känns exklusiv. Illustrationer visar en köksmatta i storlek 160x230cm.

Illustrationer visar en rund köksmatta i storlek 200cm.Illustrationer visar en rund köksmatta i storlek 200cm.

3. RUND MATTA UNDER RUND MATBORD 

Matta framför soffgrupp är ett stilrent sätt att inreda vardagsrum på. Denna metod skapar en minimalistisk känsla som även värmer fötter som vanligt. Illustrationer visar en vardagsrumsmatta i storlek 160x230cm.

Rund matta kombinerat med rund matbord är ett effektivt sätt att inreda mindre ytor på. Illustrationer visar en rund köksmatta i storlek 200cm.

Storleksguide för hallmattor

Storleksguide för hallmattor hittar du på SE Mattor's egna infografik nedan. Vilken mattstorlek passar i hallen? Hur ska en matta placeras i liten hall? Är det snyggt med lång matta avlånga rum? Dessa frågor samt flera obesvarade frågetecken bör du få svar på genom vår infografik om hallmatta.

Placera din matta på rätt sätt!

Hall & Entré

Rätt storlek på din hallmatta är viktigt då det är det första och sista som gästerna bemöter när de stiger in till värmen. Nedan presenteras tre olika sätt att placera en matta i hallen på:

Illustraionen visar en hallmatta i storlek 80x150cm.Illustraionen visar en hallmatta i storlek 80x150cm.

1. MATTA I LITEN HALL

Matta placerad i en liten hall fyller stora funktioner. 1. Den samlar på sig smuts från ytterskor, 2. Den värmer rummet, 3. Den har ett fint utseende som utstrålar en välkomnande känsla.

Ett modernt och snyggt sätt att inreda hallen på är genom en hallmatta. Illustraionen visar en hallmatta i storlek 80x150cm.

Illustrationen visar en rund halmatta i storlek 120cm. Illustrationen visar en rund halmatta i storlek 120cm. 

2. RUND MATTA I HALL

Rund matta i hall är ett stilrent och harmoniskt sätt att inreda hallen på. Denna metod ger inredningen mer form och design som välkomnar gäster på ett mjukt och fint sätt. Runda mattor passar bra inom kvadratiska rum som behöver få en bekvämare yta.

Illustrationen visar en rund halmatta i storlek 120cm. 

Illustraionen visar en lång hallmatta i storlek 80x300cm.Illustraionen visar en lång hallmatta i storlek 80x300cm.

3. LÅNG MATTA I HALL

Lång matta i hall är ett snyggt och lyxigt sätt att inreda avlänga rum på. Denna inredningsmetod ger en känsla av "röda mattan" från Hollywood som utstrålar elegans. Den avlänga mattan ledsagar gäster till nästkommande rum i stil.

Illustraionen visar en lång hallmatta i storlek 80x300cm.

Storleksguide från SE Mattor