Mysig matplats med mörkbrun mönstrad matta under ett brunt matbord och stolar. En hemtrevlig miljö.

Välj Rätt Matta Under Matbordet

När du inreder ditt hem är valet av matta under matbordet en viktig detalj som inte bara påverkar estetiken utan även funktionaliteten i rummet. En matta under matbordet kan inte bara skydda golvet från spill och slitage, utan kan också binda ihop inredningen och skapa en enhetlig och ombonad atmosfär. 

 

I detta blogginlägg kommer vi att guida dig genom vad du bör tänka på när du väljer en matta för ditt matbord, oavsett om det är i matsalen, matplatsen eller köket. Fortsätt läsa vår enkla guide för att förstå hur du väljer rätt matta för ditt specifika matbord.

 

Färg & mönster skapar en enhetlig inredning i matplatsen

När du väljer färg och mönster till din matta under matbordet, finns det två viktiga aspekter att överväga. Dessa två aspekter är de mest grundläggande faktorerna att tänka på när du ska välja matta till ditt matbord och matplats.

 

För det första, om du har barn eller är rädd för fläckar, kan en ljus och lätt tvättbar matta vara ett praktiskt val. En ljus matta kan också göra rummet att känna sig luftigt och ljust. 

 

Å andra sidan kan en mönstrad matta med olika färger vara ett utmärkt val om du vill "maskera" eventuella fläckar och spill som kan uppstå under matbordet. En mönstrad matta kan också bidra till att ge liv och karaktär till rummet och skapa en iögonfallande fokuspunkt.

 

Färg och mönster på din matta under matbordet beror helt på din smak och preferens, samt på hur din inredning i matplats, kök eller matsal ser ut. Det är upp till dig att avgöra om du vill uppnå en specifik inredningsstil eller helt enkelt vill skapa något mer unikt och personligt.

 

Oavsett hur du väljer att inreda så kommer små korrigeringar tillslut leda till att du hittar din personliga inredningsstil som får huset att kännas som ett hem.

 

Matplats i skandinavisk inredningsstil. Vit mönstrad matta under matbord i ljus färg.

 

Form & storlek på matbord & mattan under

När det gäller form och storlek på mattan är det viktigt att tänka på proportionerna i rummet och placeringen av matbordet. Ett rektangulärt matbord kräver en rektangulär matta, medan ett runt matbord lämpar sig bäst med en rund matta. 

 

Om du har ett kvadratiskt matbord, kan både en rund eller en stor kvadratisk matta fungera bra. Oavsett formen på bordet, bör du lägga till cirka 60 centimeter runt alla sidor av bordet för att stolarna ska kunna röra sig fritt utanför mattkanten. 

 

Att välja en något större matta än bordet kan också hjälpa till att definiera sittområdet och skapa en inramning för rummet.

Ett tips är att se inspiration online eller i fysiska butiker för att få en idé hur du ungefärligt skulle vilja inreda hemma, och därefter skapa en miljö du älskar. Val av matta under ditt matbord har en större betydelse än vad man kan tro.

 

Vit trasmatta under matbord i enn mysig matplats.

 

Materialval vid köp av matta till matbord & matplats

När du väljer material till din matta under matbordet, är det viktigt att tänka på slitage och funktion. I köket, där mattan kommer att utsättas för högre slitage och fler spill, kan plast eller bomull vara praktiska alternativ som är lätta att rengöra.

 

I matsalen, där slitage kanske inte är lika högt, kan du överväga material som ull eller viskos för att skapa en mer lyxig och elegant atmosfär. Oavsett materialval, se till att du älskar din matta och väljer en som passar din stil och personliga preferens.

 

 

 

Inspiration för val av matta under matbord

Här nedan har vi listat 5 olika kombinationer av mattor under matbord som skapar olika typer av inredning. Läs igenom och få inspiration för ditt hem och matplats.

Skandinavisk enkelhet:

  • Matbord: Ett vitt rektangulärt matbord med slanka ben i trä.
  • Matta: En ljusgrå ullmatta med enkel textur och minimalistisk design.

Vintage charm:

  • Matbord: Ett runt, antikt träbord med snidade detaljer och patina.
  • Matta: En rund kelimmatta med färgglad mönstermix och vintagekänsla.

Modern inredning:

  • Matbord: Ett svart marmorbord med slimmade metallben.
  • Matta: En svartvit geometrisk matta i kontrasterande mönster och högkvalitativ ullblandning.

Bohemisk chic:

  • Matbord: Ett rustikt träbord med grova, naturliga former.
  • Matta: En handvävd jutematta i jordnära toner med fransar för en avslappnad och bohemisk stil.

Industriell inredning:

  • Matbord: Ett robust betongbord med metallunderrede.
  • Matta: En maskinvävd sisalmatta i naturfärgad nyans för att komplettera den industriella känslan.

Dessa olika kombinationer av matbord och matta kan ge olika inredningsstilar till ditt hem och skapa den önskade atmosfären och karaktären i rummet. Varje kombination ger ett unikt uttryck och passar olika smaker och preferenser. Använd dessa idéer som inspiration för att hitta den perfekta kombinationen som passar din personliga stil och heminredning.

 

Mönstrad matta i brun färg under matbord i köket.

 

Välj en matta som kompletterar matbordet från SE Mattor

Sammanfattningsvis, när du väljer en matta under matbordet är det viktigt att tänka på färg, form, storlek och material. En harmonisk kombination av färger och mönster skapar en stilfull atmosfär, medan rätt storlek och form ger balans och funktion i rummet. 

 

Materialet bör väljas med hänsyn till hur mycket slitage mattan kommer att utsättas för, särskilt om den placeras i köket.

 

Slutligen, välj en matta som du älskar och som förhöjer din inredning, oavsett om du föredrar en diskret ljus matta eller en uttrycksfull och färgstark variant. Låt din matta bli den perfekta kompletteringen för att skapa en trivsam och inbjudande atmosfär i ditt hem. 

 

Med omsorgsfullt valda mattor från semattor.se kan du förvandla ditt matbord, matplats och skapa en unik och personlig stil i ditt hem. Välkommen att hitta din drömmatta för ditt matbord hos oss på SE Mattor!