Krämfargad mönstrad matta under soffbord med harmonisk japandi inredning.

Mitt i hjärtat av ditt vardagsrum tronar soffbordet, ofta omgivet av mjuka sittmöbler. Men har du någonsin funderat på kraften i det som ligger precis nedanför – mattan? 

 

Här, hos SE Mattor, älskar vi hur rätt vardagsrumsmatta under soffbordet kan skapa en fulländad atmosfär. Följ med på en resa där vi utforskar hur mattor kan skapa en otrolig inredning under soffbordet.

 

Varför en matta under soffbordet?

Att lägga en matta under soffbordet hjälper till att definiera utrymmet, sätter tonen i ditt vardagsrum och skapar en visuell koppling mellan dina möbler. En matta bidrar inte bara med estetik; den dämpar ljud, ger komfort under fötterna och kan skydda ditt golv från skrapor.

 

En matta i vardagsrummet skapar en enhetlig inredning eftersom det är inredningsdetaljen som binder samman alla vardagsrumsmöbler. Mattan under soffbordet kan ses som ramen runt en tavla, och i detta fall är möblerna och inredningen konstverket.

 

Soffbord av glas med en vacker mönstrad matta under och en ljus inredning.

 

Storlek och placering

Ett vanligt misstag är att välja en för liten matta. Soffan och stolarna bör helst stå helt eller delvis på mattan för att skapa en enhetlig och sammanhängande känsla. En matta som är för liten kan få rummet att kännas splittrat.

 

Det är viktigt att du mäter hur stor din matta ska vara under soffbordet eftersom det utgör resultatet för din inredning. Din matta bör passa perfekt under ditt soffbord.

 

Formen på din matta under soffbord

Medan rektangulära mattor är det traditionella valet, kan runda eller ovala mattor ge en unik touch. De kan mjuka upp ett rum med mycket raka linjer och lägga till en oväntad twist.

 

Det är helt upp till dig vilken form på mattan som ska placeras under ditt soffbord. Tänk på att det inte finns några rätt eller fel när det gäller heminredning. Klä ditt hem på det sättet som du gillar.

 

Runt soffbord med ljusbeige matta under och en blå soffa skapar elegans.

 

Materialval av matta för soffbord

Vill du ha en matta som känns mjuk under fötterna eller en som är lätt att underhålla? Ull är lyxigt och varmt men kan vara svårare att rengöra. Syntetmaterial eller naturliga fibrer som jute kan vara mer slitstarka och lätta att underhålla.

 

Det finns ett brett sortiment av material som du kan välja mellan när du ska köpa en matta. Det handlar om att välja material på mattan som skapar en inredning du trivs med och inspireras av varje dag. 

 

Färg och mönster för bordet bredvid soffan

Ditt val här kan antingen komplettera din befintliga inredning eller bli ett uttalande i sig. Vanligtvis väljer många en mönstrad matta till en stilren soffa eller soffbord, och en enfärgad matta till en mönstrad soffa och soffbord. 

 

Det handlar om att hitta en balans som faller dig i smaken. Ett tips är att se inredning inspiration på nätet för att få en bättre bild av vad du söker till ditt vardagsrum.

Nedan är två exempel på heta kombinationer:

 

  • Om ditt rum redan har mycket mönster, välj en enfärgad matta. 
  • Vill du addera liv i ett neutralt rum? Då kan en mönstrad matta vara svaret.

 

Ljus inredning med fluffig matta under soffbord och soffa i vardagsrum.

 

Att Tänka På vid Val av Matta under Soffbord

En matta är mer än bara en dekoration; den är en förmedlare av stil och atmosfär i ett hem. Och när det kommer till vardagsrummet spelar valet av matta under soffbordet en avgörande roll. 

 

Hos SE Mattor vet vi hur en matta kan förvandla ett rum. Låt oss dyka ner i världen av mattor under soffbordet och upptäcka hur du kan höja ditt vardagsrums estetik.

 

  • Skapa djup med färg: En mörkare matta kan ge rummet en djupare och mysigare känsla, medan ljusare nyanser kan öppna upp och fräscha upp utrymmet.

 

  • Spela med former: Vem sa att mattan under soffbordet måste vara rektangulär? En rund eller oval matta kan mjuka upp skarpa linjer och ge en modern twist.

 

  • Mönster för personlighet: En mönstrad matta kan vara ett utmärkt sätt att införa karaktär och charm till ditt vardagsrum, oavsett om det är en etnisk design, geometrisk form eller något mer subtilt.

 

  • Textur för känsla: Från tjocka luggmattor till flätade jutemattor, textur kan ge rummet en ny dimension och skapa en känsla av värme och komfort.

 

  • Storlek spelar roll: Se till att mattan är tillräckligt stor för att både soffan och soffbordet ryms på den. Detta kopplar samman de två möblerna och ger en enhetlig känsla.

 

En väl vald matta kan antingen skapa en lugn, neutral bas eller vara rummets mittpunkt. Allt beror på ditt val av färg, mönster och textur för din matta under soffbordet. Matta under soffbordet är inte bara en designaspekt; den är hjärtat i ditt vardagsrum. Genom att välja rätt matta kan du förändra hela atmosfären i ditt hem. 

 

Inredning i sandfärg med runt soffbord och beige soffa med en stor matta under allt.

 

Välj rätt matta under soffbordet

Att välja den rätta mattan under ditt soffbord är en balansgång mellan funktionalitet och estetik. Men med rätt kunskap i ryggen blir beslutet enklare. 


På SE Mattor brinner vi för att hjälpa dig hitta den perfekta mattan för just ditt hem. Kontakta oss om du behöver råd eller tips på mattor till ditt soffbord. Besök vår webbplats semattor.se för mer inspiration och experttips!