Tvättar bort avföring och kräklukt på matta.

Vi har alla varit där: Du kommer in i rummet och upptäcker till din fasa en olycka på din älskade matta. Vare sig det är ett husdjur som haft en liten olycka eller ett litet barn som inte nådde toaletten i tid, är avföring på mattan en utmaning som många hushåll står inför.


Men oroa dig inte! Som experter på mattor hos SE Mattor, är vi här för att guida dig genom rengöringsprocessen.

 

Fortsätt läsa för att följa vår steg-för-steg guide för att ta bort bajs och avföring från mattor!

 

Steg 1. Agera snabbt

Det första steget är att agera omedelbart. Ju snabbare du kan ta itu med bajsfläcken, desto lättare blir det att rengöra den fullständigt.

 

Kattkiss och avföring på vit matta bredvid en liggandes katt med en rolig blick.Kattkiss och avföring på vit matta bredvid en liggandes katt med en rolig blick.

Steg 2. Ta bort överflödet

Använd papper eller engångshandskar för att försiktigt ta bort så mycket av avföringen som möjligt.

 

Steg 3. Börja med kallt vatten

Blöt en ren trasa med kallt vatten och klappa försiktigt på bajsfläcken. Undvik att gnugga, eftersom det kan pressa in smutsen djupare in i mattfibrerna.

 

Steg 4. Diskmedel

Blanda några droppar diskmedel med kallt vatten. Applicera lösningen på avföringsfläcken och klappa försiktigt med en ren trasa.

 

Person sprejar diskmedel på matta för att rengöra avföring.Person sprejar diskmedel på matta för att rengöra avföring.

Steg 5. Blanda en lösning

För envisa bajsfläckar, prova en blandning av vit ättika och vatten i lika delar. Applicera på fläcken, låt sitta i några minuter, och klappa sedan bort med en ren trasa.

 

Steg 6. Ånga

Om fläcken kvarstår, kan en ångtvätt hjälpa till att lyfta smutsen och avföringen. Ett annat alternativ är att lämna in mattan till en loka mattkemtvätt som hjälper dig med rengöringen.

 

Mattexpert från lokala mattkemtvätten hämtar mattan för rengöringen i mattkemtvätt lokal.Mattexpert från lokala mattkemtvätten hämtar mattan för rengöringen i mattkemtvätt lokal.

Steg 7. Efterbehandling

När bajsfläcken är borta, behandla området med ett enzymatiskt rengöringsmedel. Detta bryter ner och neutraliserar lukt, vilket garanterar att ditt rum återfår sin fräschör.

 

Ta bort bajs på matta snabbt och effektivt

Att ha avföring på mattan är ingen trevlig upplevelse, men med rätt tekniker och lite tålamod kan du få din matta att se ut som ny igen.

Om fläcken är särskilt svår, rekommenderar vi att du kontaktar en professionell mattrengörare.


För mer råd om mattvård och vårt urval av högkvalitativa mattor, besök oss på semattor.se. Tillsammans ser vi till att dina mattor alltid är i bästa möjliga skick!