Tvättar bort blod på matta med rengöringsmedel och tvättsvamp.

Oavsett om det rör sig om en liten skada hemma eller en olycka, kan en blodfläck på mattan vara en riktig huvudvärk. Det är inte bara en svår fläck att hantera, utan den kan också påverka mattans estetik. 


Som ledande experter på mattor på SE Mattor, förstår vi vikten av att hålla din matta i toppskick.

Här är våra bästa tips för att effektivt tvätta bort blod från din matta.

Färskt blod på matta – Kallt vatten

Om blodet fortfarande är färskt, börja med att skölja området med kallt vatten. Varmt vatten kan få blodet att koagulera, vilket gör det svårare att ta bort.

Sprutar kallt vatten med sprayflaska på blodfläck.Sprutar kallt vatten med sprayflaska på blodfläck.
Sprutar kallt vatten med sprayflaska på blodfläck.

Milda diskmedel mot blodfläckar

Blanda några droppar av ett milt diskmedel med kallt vatten. Försiktigt klappa fläcken med en ren trasa, men gnugga inte.

 

Väteperoxid hjälper mot blodfläck

För äldre blodfläckar, blöt en trasa med 3% väteperoxid och klappa försiktigt på fläcken. Observera att detta kan bleka vissa färger, så testa på en diskret del av mattan först.

Ättika mot blod på matta

Blanda två delar vatten med en del vit ättika. Applicera lösningen på fläcken och låt verka i 5-10 minuter, skölj sedan med kallt vatten.

 

Rengör matta med blodfläck med gummihandskar, ättika och rengöringsmedel.Rengör matta med blodfläck med gummihandskar, ättika och rengöringsmedel.
Rengör matta med blodfläck med gummihandskar, ättika och rengöringsmedel.

Salt & kallt vatten

Gör en pasta av salt och kallt vatten. Applicera på fläcken, låt torka, dammsug sedan försiktigt bort saltet.

 

Ta bort blodfläckar på matta effektivt

När det gäller blodfläckar på mattan är snabb åtgärd nyckeln till framgång. Ju tidigare du kan behandla fläcken, desto lättare blir det att ta bort den helt. Men kom ihåg, om fläcken visar sig vara särskilt envis, rekommenderar vi att du kontaktar en professionell mattrengörare.

Hos SE Mattor strävar vi efter att ge dig de bästa råden och de vackraste mattorna. För mer information och tips, besök vår hemsida på semattor.se. Tillsammans kan vi säkerställa att din matta alltid är i bästa möjliga skick!