Mattor ihoprullade och staplade på varandra för en säker förvaring i lager och källare.

Av Inredningsexpert på SE Mattor


För många av oss är en matta inte bara en dekoration utan också en investering. Och precis som med alla investeringar vill vi se till att den håller länge.


Om du inte använder en viss matta eller vill förvara den för framtida bruk, är det viktigt att veta hur man gör detta korrekt. Låt oss utforska några av de bästa tipsen för mattförvaring.

 

Rengöring innan förvaring

Innan du förvarar din matta, se till att den är ren och torr. Dammsug den noggrant och vid behov, överväg en professionell rengöring, speciellt för dyrare handknutna eller handvävda mattor.

 

Rengöring av matta innan förvaring i källare, vind eller lager.Rengöring av matta innan förvaring i källare, vind eller lager.

Rulla ihop din matta, inte vika mattan

För att undvika permanenta veck och skador, bör du alltid rulla din matta med framsidan inåt. Detta skyddar designen och förhindrar färgöverföring.

 

Skydd mot skadedjur

Lägg naturliga avskräckande medel som cederträbitar eller lavendel påsar i förvaringsområdet för att hålla mal och andra skadedjur borta.

 

Person bär på en ihoprullad matta över axeln för att förvara mattan säkert och bra.Person bär på en ihoprullad matta över axeln för att förvara mattan säkert och bra.

Använd andningsbara förvaringsmaterial

För att förhindra mögel- och mögelbildning, använd andningsbara tyger som bomullsark eller speciella mattförvaringsväskar. Undvik plast eftersom det kan förhindra luftcirkulation.

 

Lagra mattan på en sval och torr plats

Välj en plats som inte är utsatt för direkt solljus eller fukt. En mörk, torr källare eller ett särskilt förvaringsutrymme är idealt.

 

Mattor förvarade på en torr och sval plats för att förlänga deras livslängd.Mattor förvarade på en torr och sval plats för att förlänga deras livslängd.

Kontrollera förvaringen regelbundet

Även om du har tagit alla försiktighetsåtgärder, är det en bra idé att kontrollera din matta var sjätte månad. Detta hjälper dig att upptäcka eventuella problem innan de blir allvarliga.

 

Förvaring av tyngre mattor

Överväg att förvara dem rullade på en horisontell yta eller med stöd av en rörformad struktur för att undvika att tyngden sträcker eller skadar mattans fibrer.

 

Förvara din matta på rätt sätt

Att förvara din matta rätt kan förlänga dess livslängd avsevärt. När det är dags att ta fram mattan igen, kommer den att se ut och kännas lika fantastisk som den dag du köpte den. Så, ge din matta den omsorg den förtjänar!

Kontakta oss om du har frågor eller funderingar. Du kan också se vanliga frågor som kan hjälpa dig. Välkommen till SE Mattor för att hitta din perfekta matta!