Persiska mattor hänger på tork utomhus efter tvätt och rengöring.

Persiska mattor är verkliga konstverk. Dessa traditionella mattor har en lång historia och är ofta handknutna med stor precision och omsorg. De förtjänar därför en speciell uppmärksamhet när det kommer till rengöring och underhåll.


Om du är osäker på hur du ska gå tillväga när det är dags att tvätta din persiska matta, då har du kommit rätt! Här ger vi dig de bästa råden för att bevara din mattas skönhet och livslängd.

 

Regelbunden dammsugning

Börja med att dammsuga din matta regelbundet. Detta förhindrar att smuts och damm tränger ner djupt i fibrerna. Använd en låg inställning för att undvika att skada mattan.

 

Dammsugning av persisk matta inför rengöring.Dammsugning av persisk matta inför rengöring.

Fläckborttagning på persisk matta

Om olyckan är framme och något spills på din matta, se till att ta hand om det direkt. Blöt upp vätskan med en ren trasa och rengör fläcken med en mild tvållösning.


Gnugga aldrig, då detta kan skada fibrerna. Klappa istället försiktigt tills fläcken försvinner.

 

Undvik starkt ljus

För att undvika att färgerna i din persiska matta bleknar, placera den bort från direkt solljus. Om det inte går, rotera mattan regelbundet så att den bleks jämnt.

 

Persisk matta på trägolv.Persisk matta på trägolv.

Professionell tvätt för persisk matta

Även om du kan hantera mindre fläckar själv, rekommenderar vi att du låter en professionell mattkemtvätt att tvätta din persiska matta var 3:e till 5:e år. De kommer att ha rätt utrustning och kunskap för att se till att din matta rengörs på bästa möjliga sätt utan att skadas.

 

Förvaring

Om du behöver förvara din matta under en längre tid, se till att den är ren och torr. Rulla ihop den (aldrig vik) och förvara i ett torrt och mörkt utrymme, gärna i en tygpåse som låter mattan andas.

 

Persiska mattor ihoprullade och förvarade i förvaringsutrymme.Persiska mattor ihoprullade och förvarade i förvaringsutrymme.

Rengör persiska mattor effektivt

Din persiska matta är inte bara en inredningsdetalj, den är ett arv. Genom att följa dessa tips kan du njuta av dess skönhet under många år framöver. Kom ihåg att oavsett dina rengöringsbehov, är vi här på SE Mattor redo att hjälpa dig att hålla din matta i toppskick!

Kontakta oss vid frågor eller funderingar, eller se våra vanliga frågor från kunder. Vi finns här för att hjälpa dig välja den perfekta mattan för ditt hem. Välkommen till semattor.se!