Handgjorda silke mattor VS. Maskinvävda mattor

Att försöka skilja handgjorda mattor från maskinvävda kan vara förvirrande. Egentligen är båda två klassiska mattor din egen stil, samt en distinkt hantverksmässig touch som inte går att slå. Men vad är de verkliga skillnaderna mellan dem? Tja, de otränade ögonen kan inte se variationerna; det är därför du bör läsa en guide innan du köper för att förstå mer och fatta välgrundade beslut.

I det här inlägget kommer du att få läsa om:

  • Handgjorda silke mattor VS. Maskinvävda mattor: På vilket sätt skiljer dem sig?
  • Handgjorda mattor VS. Maskinvävda mattor: Vilken är bättre?
  •  

handgjorda silke mattor

 

Handgjorda silke mattor VS. Maskinvävda mattor: På vilket sätt skiljer dem sig?

Generellt kan du kategorisera klassiska mattor i två huvudtyper: handgjorda och maskingjorda. Dessa två är de du med största sannolikhet hittar på marknaden, även om det finns många som hamnar någonstans däremellan. Vår nyfikenhet väcks av frågan om vad som exakt skiljer dem som tillverkas för hand från dem som tillverkas av maskiner. Låt oss ta reda på det.

 

Jämna VS. Ojämna knutar

Att titta på hur en matta är knuten är ett enkelt sätt att avgöra om en matta är handgjord eller inte. Eftersom handgjorda sådana vävs för hand under lång tid, tenderar deras knutar att vara ojämna. Du kanske inte märker oegentligheterna vid första anblicken; vissa knutar är större medan andra är mindre; du måste titta mycket noga på designen. Å andra sidan har maskingjorda mattor sömlös och jämn vävning. Hela processen kommer att säkerställa perfektion genom hela designen, på grund av användningen av en maskin istället för mänskliga händer.

 

Påsydda fransar VS. Förlängda

Du kan vanligtvis se skillnad på luggen i slutet av de klassiska mattorna. Eftersom fransen på handgjorda mattor är en förlängning av de knutar som utgör mattan i sig - vanligtvis vävtrådarna - så kan du märka att de sträcker sig utanför fransen. Å andra sidan brukar fransarna på maskintillverkade mattor sys fast i efterhand och fästas som en sista touch.

 

Kolla baksidan

Handgjorda silke mattor är också vändbara, vilket är en annan viktig skillnad mellan dem och maskingjorda. Det betyder att du kan vända dem och se en spegelbild lika unik som framsidan. När ena sidan blir smutsig kan du helt enkelt vända på mattan och använda den andra sidan.

 

handjorda mattor

 

Materialskillnad

Handgjorda och maskingjorda mattor skiljer sig avsevärt i material. Vävare använder vanligtvis ull-, bomulls- eller sidentrådar. De åldras precis som vin, de är också lätta att reparera. De flesta maskintillverkade mattor är dock gjorda av syntetiska fibrer, såsom akryl, olefin och polyester. Materialen är billiga och definitivt inte långvariga.

 

Produktion och tillverkningstid

Handgjorda mattor är ett kärleksarbete som tar 3–18 månader att färdigställa och bara ökar i värde när de åldras. De är vävda i en specialdesignad vävstol och knyts manuellt för hand. En maskinvävd matta tar endast en timme eller så att tillverka, det är därför de är så billiga och lättillgängliga. Dessa tillverkas av en maskin som kallas en kraftvävstol, som datorer till stor del automatiserar och styr idag.

 

Handgjorda mattor VS. Maskinvävda mattor: Vilken är bättre?

I ditt sökande efter bra tips på mattor finns det en sak du nästan säkert kommer att få höra om och om igen att Handgjorda silke mattor är att föredra framför maskingjorda. Men hur kommer det sig?

 

Handgjorda silke mattor är mer hållbara

Som de flesta handgjorda saker är klassiska mattor gjorda med extra omsorg. Det är därför de vinner över maskintillverkade på grund av deras unika, långa livslängd och hantverksskicklighet. Processen att tillverka vad som helst tar mycket längre tid än för maskiner. Ändå säkerställer den långsammare processen att varje tråd beaktas, vilket resulterar i Handgjorda silke mattor som är mer hållbara och välgjorda.

 

Handgjorda mattor är unika

Att väva och knyta mattor för hand är något av det första man tänker på när man bedömer varför handgjorda mattor är överlägsna de maskinvävda. Varje mattvävare har sin egen stil och design vilket kommer att resultera i ett helt unikt mönster. Det kan aldrig gå fel med en handgjord matta om det originella är viktigt för dig.

 

Handgjorda mattor är mer slitstark

Handgjorda silke mattor är mer slitstarka eftersom handgjorda betyder bättre kvalitet. Varför? Detta beror på att sann hållbarhet är när du använder något under lång tid eller för gott. De är ibland även naturligt färgade, och eftersom de håller längre, efter år av användning när designen börjar blekna. Så du kan färga dem igen för att skapa en unik vintagelook och en ljus, iögonfallande nyans.

 

klassiska mattor

 

Handgjorda mattor är exemplariska hantverk

Mattillverkning kom till Indien med kejsare Akbar för flera århundraden sedan. Vävfamiljer har fört vidare just denna konstform sedan dess. Däremot är maskintillverkade mattor en ny utveckling som är ett resultat av industrialiseringens tillväxt. Konstnärer använder ofta Handgjorda silke mattor för att uttrycka sin eklektiska blandning av kulturer, bakgrunder, berättelser och inspirationer. Som ett resultat är de unika tack vare att det var en produkt av deras skapares kunskap och erfarenhet.

 

Handgjorda mattor är tillverkade i starka naturmaterial

Med tanke på att Handgjorda silke mattor kräver tid och ansträngning, används vanligtvis bara de bästa materialen för att göra dem, såsom ull och siden som ger dem ett robust och lyxigt utseende. Medan syntetiska material som polyester och nylon är det som skapar maskingjorda mattor, är det därför de inte håller så länge.

 

Slutsatsen

För att sammanfatta så har vi listat några utav de stora skillnaderna mellan handgjorda- och maskinvävda mattor. Förhoppningsvis har vi hjälpt dig att få en bättre förståelse för båda typerna och kan välja ut den matta som fungerar bäst i ditt hem och för dina behov. Besök oss i SE Mattors butiker och njut av att shoppa loss bland de olika modeller och designer av klassiska mattor.