En vardagsrumsmatta kommer säkert att ha stor inverkan på hela rummet och kan bli ganska dyr. Därför kan det vara utmanande att välja ut rätt Storlek. Detta är särskilt viktigt om du vill att det ska hålla i en längre period och inte kasta bort dina pengar för något som inte håller. Av den anledning kommer vi att dela med oss ​​av några tips om hur man bestämmer sig för rätt storlek samt hur man placerar mattan, med hjälp av vår expertis.

 

I det här inlägget kommer du att få veta:

  • Generella storleksregler för vardagsrum
  • Tips för att vart och hur du ska placera din matta i vardagrummet
  • Olika faktorer att ta hänsyn till när du väljer moderna mattor

 

Allmänna regler om storlekar på din vardagsrumsmatta

Många väljer sin vardagsrumsmatta på fel sätt eftersom de baserar sina beslut på utseende i stället för storleken. Även om den totala storleken tillsammans med hur stor eller liten en matta är kan ha en betydande inverkan på hur öppet eller rörigt ett rum känns. Faktum är att ett av de största misstagen vi ser är den "en för liten matta". Så låt oss se vilka de rätta storlekarna är:

  1. De vanligaste storlekarna är 200x290 cm och 160x230 cm
  2. Den ska vara minst 15 cm bredare (20 cm är idealiskt) än din soffa på båda sidor.
  3. Mattan sträcker sig vanligtvis längs med soffan.
  4. Lämna ca 76 till 91 cm mellanrum mellan dina soffor och det är en soffgrupp, om ditt rum tillåter. Om inte, lämna minst 45–60 cm. Detta hjälper dig att bestämma storleken på mattan.

 

Tips inför att placera mattan

Har du problem med att arrangera möblerna runt din moderna matta? Rumsmåtten kommer faktiskt att avgöra mattans idealiska storlek och form. Nedan följer dock några tips att tänka på när du placerar din matta.

 

1. Alla möbelben på vardagsrumsmattan

Om ditt rum är tillräckligt stort och du vill att alla dina grundläggande möbler ska vara på mattan, se till att välja en matta som sträcker sig cirka 20 cm efter möbelkanten. Då kommer rummet inte se så litet ut utan kännas mycket större och välkommande. 20 cm är det idealiska måttet så undvik att passera den. Placera din vardagsrumsmatta 25 till 45 cm från väggen, eller till och med 60 cm om utrymmet tillåter, om du placerar den för nära väggen kommer intrycket av den att se ut som en besvärlig "nästan" som heltäckningsmatta utan som inte når hela vägen.

 

2. Endast frambenen på mattan

Det råder ingen tvekan om att denna variant är användbar och snygg. Där alla dina möbler dras ihop, men samtidigt får var och en sitt eget utrymme. Är det inte det du vill ha för dina noggrant utvalda möbler? Där mattan är den enda säkra zonen, låt bakbenen stanna utanför mattan och inte ta upp plats. Detta tillvägagångssätt kommer att få ditt rum att verka rymligt, även om det inte är det.   Din vardagsrumsmatta ska ligga under ungefär 1/3 del av varje möbels djup. Till exempel, om din stol är 54 cm djup, se till att mattan är cirka 18 cm under den på ett ungefär. 

 

3. En för liten vardagsrumsmatta

Var inte rädd! Din lilla moderna matta kan läggas ovanpå en större. Ja, det är helt lagligt och kan se fantastiskt ut med rätt matchning.  Det är nästan omöjligt att misslyckas om man väljer en passande stor som bas och lägger en mindre med annan färg och material över. Så lägg dem ovanpå varandra, använd den stora och enkla som botten och den mindre och dekorativa som översta lager för att få ett iögonfallande intryck.

 

4. Placering av matta i ett vardagsrum

Placeringar som denna kan se fantastiska ut, men de måste hanteras försiktigt. Men tekniskt sett placeras mattan under soffbordet, men inte sofforna. Det är chockerande, jag vet.  Såhär är det. Vi ringer inte mattpolisen om storleken på din vardagsrumsmatta bara saknar soffan och stolarna med några centimeter. Det är bäst att inte låta avståndet mellan dem överstiga 12 cm. Mer än så kommer verkligen att få mattan att se för liten ut.

 

5. Placering av mattan

Det är dags att bli lite galen ihop med former. Du har andra alternativ än bara den klassiska rektangulära mattan. För obekvämt formade rum kan mattornas udda design göra så att det får ett vackert utseende. Men i det här fallet finns det inga riktiga regler förutom att se till att din mattas plats står i proportion till möblerna och har åtminstone en del av benen på den.

 

Flertalet faktorer att ta hänsyn till när du väljer moderna mattor

Det finns några saker du kanske bör tänka på innan du köper en matta. Det är mer än att bara välja en prisvärd matta som matchar din heminredning och dina möbler. Här är några faktorer att tänka på innan du bestämmer dig.

 

1. Använd en eller flera vardagsrumsmattor

Det finns ingen regel som säger att du bara kan använda en matta. Designers använder ofta mer än en i ett stort rum för att skapa flera zoner. Hur som helst, hur kan du avgöra om en eller några är bättre? Tja, för mindre utrymmen och slutna rum är en vanligtvis ett utmärkt val.

 

2. Välj material

Mattor finns i en mängd olika material. Var och en erbjuder olika utseende, känsla och egenskaper relaterade till hur väl den passar in och hur lätt den kan rengöras. Priserna varierar också mycket beroende på material.

 

3. Glöm inte underlägget

Du kan bli frestad att rulla ut och placera din nya, moderna matta direkt, men det är viktigt att använda ett halkskydd under den. Gör den något mindre än mattans storlek. Som en allmän regel bör underlaget vara cirka 2,5 cm kortare än mattans storlek på alla sidor för att maximera fästet och för att förhindra att den ska synas.

 

Nu när du vet hur viktigt det är att välja en riktig bra vardagsrumsmatta, besök SE Mattor och upptäck alla olika former, designer och material som finns att köpa!