Tvättar handknuten matta för hand med borste och rengöringsmedel.

Handknutna mattor är inte bara ett golvskydd utan också en spegling av skicklighet, tradition och kultur. Dessa mattor, med sina detaljrika mönster och fina trådar, kräver speciell vård. 


När det kommer till rengöring, är det ofta bäst att tvätta handknutna mattor för hand. Låt oss på SE Mattor visa dig hur du bäst bevarar din mattas skönhet och livslängd genom att tvätta din handknutna matta på rätt sätt.

 

Varför ska du tvätta handknutna mattor för hand?

Att tvätta handknutna mattor för hand säkerställer att fibrerna inte skadas av maskiner eller hårda borstar. Den manuella processen låter dig känna och se hur mattan reagerar på vattnet och rengöringsmedlet, vilket minimerar risken för skada.

Tvättar handknuten matta för hand med borste, vatten och rengöringsmedel utomhus i solen.Tvättar handknuten matta för hand med borste, vatten och rengöringsmedel utomhus i solen.
OBS! Använd endast borste om det inte skadar din matta.

Steg-för-steg guide för att tvätta din handknutna matta för hand

Här nedan hittar du vår steg-för-steg guide för att tvätta din handknutna matta effektivt för hand:

  • Förberedelse: Skaka mattan utomhus för att avlägsna lös smuts och damm.
  • Vattnets temperatur: Använd kallt till ljummet vatten. Varmt vatten kan få mattans färger att blöda.
  • Val av rengöringsmedel: Använd ett milt schampo eller särskilt mattrengöringsmedel. Blanda det med vattnet i en stor balja eller badkar.
  • Skonsam rengöring: Lägg mattan i vattnet och massera varsamt med dina händer. Undvik att skrubba eller använda en borste.
  • Sköljning: Se till att allt tvålrestering sköljs ur noggrant.
  • Torkning: Lägg mattan plant på en ren yta. Undvik direkt solljus, då detta kan bleka färgerna. Se till att mattan är helt torr innan du lägger tillbaka den.

 

Handknutna mattor torkas utomhus hängandes från fönster efter handtvätt.Handknutna mattor torkas utomhus hängandes från fönster efter handtvätt.

Att tänka på när du tvättar för hand

Se alltid till att testa en liten, dold del av mattan med ditt valda rengöringsmedel för att försäkra dig om att färgerna inte blöder.

 

Varför det är viktigt att handtvätta mattan

Handknutna mattor är ofta dyrare än maskintillverkade mattor, men de håller också mycket längre om de sköts om rätt. En skonsam handtvätt kan hjälpa till att förlänga din mattas livslängd med flera år.


Vi på SE Mattor förstår värdet av din investering och vill hjälpa dig att ta bäst möjliga hand om dina vackra handknutna mattor. För fler råd och experttips, besök oss på semattor.se.